Elk huis kan met vochtproblemen te maken krijgen; van een kleine studio tot een grote gezinswoning. Dus ook in een rijwoning kunt u na verloop van tijd ineens vochtplekken waarnemen, of andere verschijnselen die kunnen duiden op vochtproblemen. In dit artikel leggen wij enkele vochtproblemen in rijwoningen toe, hoe deze ontstaan en natuurlijk ook hoe vocht in een rijwoning kan worden bestreden.
Vochtproblemen bestaan in verschillende vormen en maten. In een rijwoning is er een relatief groot risico op het binnendringen van extern vocht via de gevel. Dit kan op de begane grond zijn door overmatig regenwater of grondwater, maar ook hoger in de gevel wanneer het lang regent. Daarnaast kan condensatie veel ravage aanrichten en ook lekkages dienen niet over het hoofd te worden gezien. Wij lichten al deze situaties hieronder toe.
Last van vocht in huis? Vraag een gratis diagnose aan 0800/61.667
Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in vele huishoudens. Heeft u een rijwoning die voor 1960 is gebouwd? Dan bestaat de kans dat u geen spouwmuur of waterkering heeft en grond- en sijpelwater gemakkelijk in uw muren kan dringen. Om dit te voorkomen, is het slim om uw woning eens te laten inspecteren op de begane grond. Wij kijken onder meer naar de aanwezigheid van een waterkering, maar ook of er isolatiematerialen aanwezig zijn. Wij kunnen daarna bijvoorbeeld uw gevel onderkappen, of muurinjectie toepassen om van opstijgend vocht af te zijn.
Doorslaand vocht treedt op, wanneer uw gevel niet meer goed waterdicht is. Dit kan door een gebrek aan onderhoud voorkomen, maar ook wanneer uw gevel te poreus is geworden. Regenwater kan dan via de gevel in uw woning terecht komen. U kunt met behulp van gevelreparatie met hydrofuge uw gevel weer sterk en waterdicht maken.
Condensatie komt steeds vaker voor, zeker nu woningen erg goed geïsoleerd zijn. Indien u niet over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, dan kan de warme vochtige lucht niet meer uit huis ontsnappen. Met name keukens, badkamers, kelders en wasruimten kampen vaak met condensatieproblemen. Om ervoor te zorgen dat de waterdamp niet meer in uw muren en plafonds kan trekken, doet u er goed aan een mechanisch ventilatiesysteem te overwegen.
Al laatste verdienen lekkages natuurlijk ook een vermelding. Lekkages kunnen op vele manieren ontstaan, zoals een gebarsten leiding, een verstopt toilet dat tot een lekkage leidt, een wasmachine die defect is en ook het dak en de dakgoot kunnen tot vocht binnenshuis leiden. Een lekkage dient u door een vakman te laten repareren, waarna u ook de materialen binnenshuis kunt herstellen tot de oude staat.
Heeft u vocht in een gemeenschappelijke muur? Dan kan het vaak complex worden voor enerzijds wie de verantwoordelijkheid draagt, of de verzekering tussenbeide komt en of u een koopwoning of vocht en schimmel in een huurwoning heeft. Lees zeker ook even onze artikels daarover indien het probleem bij de gemeenschappelijke muur van de gesloten bebouwing ligt.
Wij zijn gespecialiseerd in alle soorten vochtproblemen (behalve lekkages) en kunnen u diverse behandelmethoden bieden, om uw woning weer geheel vochtvrij te maken. Benieuwd naar onze diensten? Bel ons eens om een vrijblijvende vochtdiagnose te plannen. Daarna kunnen wij uitgebreid toelichten wat het beste plan van aanpak is om het vocht in uw rijwoning te bestrijden. En natuurlijk ook hoeveel dit u zal kosten. Neem snel contact met ons op, dan kunnen we een afspraak maken voor een eerste diagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar