Vochtproblemen kunnen in vrijwel elke ruimte van uw woning opduiken, maar de kelder blijft toch een bijzonder gevoelige ruimte. Dit is niet zo heel vreemd, gezien de ligging van kelders en kruipruimten. Deze zijn namelijk gelegen onder het niveau van grondwater, waardoor vrijwel elke vorm van vocht kans heeft om binnen te dringen. Is uw kelder niet voldoende waterafstotend, dan kan deze te maken krijgen met allerhande vochtproblemen. In eerste instantie lijkt dit niet heel ernstig, mede omdat u waarschijnlijk niet veel tijd in uw kelder spendeert en daardoor niet meteen geconfronteerd wordt met het aanwezige vochtprobleem. Maar na verloop van tijd kan het vocht ook andere plekken bereiken, en op dat moment is de schade vaak al geleden.
Last van vocht in de kelder? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →
Vocht kan op velerlei manieren uw vochtige kelderruimte binnendringen. Een veelgehoorde oorzaak is naar binnensijpelend regenwater. Dit wordt ook wel sijpelwater genoemd. Na hevige regenval en een oververzadiging van de grond zoekt het water een uitweg en zal mogelijkerwijs in uw kelder terecht komen. Dit gebeurt sneller als uw vochtige kelderwanden en plafond niet goed waterdicht zijn.
Een andere oorzaak is binnentredend grondwater. Zoals we zonet al hebben aangegeven, bevindt een kelder zich onder grondwaterniveau. Is uw kelder niet goed waterdicht, bijvoorbeeld door haarscheurtjes in de wanden en keldervloer, dat kan dit grondwater via deze zwakke plekken de ruimte binnendringen.
Een derde mogelijkheid, die overigens veelvuldig voorkomt, is een gebrek aan ventilatie. Een kelder heeft doorgaans weinig tot geen mogelijkheden tot natuurlijke ventilatie, simpelweg omdat ramen en andere toegangspunten naar buiten ontbreken. Heeft u niet de beschikking over een ventilatiesysteem in de kelder, dan kan de kelder een hoge luchtvochtigheid hebben. Hierdoor kunt u te maken krijgen met condensatie. Condens zal altijd een uitweg zoeken. Vindt het deze niet, dan hecht de waterdamp zich aan aanwezige koude(re) oppervlakken. Na verloop van tijd worden deze steeds vochtiger en daardoor minder sterk.
Last van water in de kelder, op zoek naar een droge kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Een kelderruimte kan gelukkig op zeer uiteenlopende manieren waterdicht gemaakt worden. Eén van die manieren is het plaatsen van kelderbekuiping, ook wel kelderdichting genoemd. Uw kelderwanden en vloer worden dan voorzien van meerdere waterafstotende lagen die als een soort kuip fungeren. Water ziet geen kans meer om binnen te dringen en uw kelder blijft heerlijk droog.
Een andere optie is het plaatsen van kelderdrainage, waarbij de kelderwanden en/of -vloer worden voorzien van een speciaal noppenmembraan. Dit zorgt ervoor dat water en vocht continu kunnen worden afgevoerd via de vloer en de reguliere afvoerkanalen. Ook deze manier voorkomt verdere vochtschade in uw vochtige kelder.
Als laatste is het laten plaatsen van een ventilatiesysteem een uitstekende optie, vooral indien het vocht in de kelder veroorzaakt wordt door condensatie. Uw vochtige kelder wordt vanaf dat moment voorzien van frisse lucht die wordt aangevoerd. Tegelijkertijd wordt vochtige lucht afgevoerd. Op deze manier kan condens zich niet meer hechten aan aanwezige oppervlakken, omdat de vochtige lucht nu een uitweg heeft.
Deze vraag is niet direct te beantwoorden, omdat wij hiervoor de exacte oorzaak van uw vochtprobleem dienen te bepalen. Dit kunnen wij uitstekend doen aan de hand van een vrijblijvende vochtdiagnose die bovendien gratis is. Via deze methode inspecteren wij grondig uw vochtige kelder, waarna we u precies kunnen vertellen waar het vocht in uw kelderruimte vandaan komt. Wij stellen u vervolgens enkele concrete oplossingen voor.
Door de oorzaak van het vocht aan te pakken, zorgen wij ervoor dat uw kelder gegarandeerd geen schade meer ondervindt van vocht en vochtproblemen. Contacteer ons vandaag nog om zo snel mogelijk een vochtdiagnose in te plannen.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar