Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in oudere woningen, vooral in regio’s zoals Berlaar waar de bodemvochtigheid vaak hoog is. Als je last hebt van vochtige muren, loslatend behang of een muffe geur in huis, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht. Dat is niet zonder gevaar, want zowel structurele problemen aan je woning als gezondheidsrisico’s liggen op de loer.
Last van opstijgend vocht in uw woning? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater in contact komt met de muren van een gebouw en langzaam omhoog trekt via de muren. Dat gebeurt meestal bij oudere gebouwen waar de waterkering in de fundering (een barrière die vocht tegenhoudt) beschadigd of zelfs volledig afwezig is.
De capillaire werking van bakstenen en andere bouwmaterialen zorgt ervoor dat het vocht omhoog gezogen wordt en zich uiteindelijk uit in vocht- en schimmelplekken op de muren.
Het vocht dat door de muren stijgt, bevat bovendien vaak zouten die schadelijk zijn voor bouwmaterialen. Die zouten kristalliseren aan het oppervlak en kunnen verf, pleisterwerk en baksteen aantasten, wat leidt tot zichtbare schade en verslechtering van de structuur.
Voordat je maatregelen kan nemen tegen opstijgend vocht, is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van opstijgend vocht in huis:
Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht.
Opstijgend vocht is niet alleen een visueel probleem. Als het niet wordt aangepakt, kan het aanzienlijke schade toebrengen aan de structuur van je woning en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Vocht in de muren kan leiden tot verzwakking van het pleisterwerk en de bakstenen, wat uiteindelijk kan resulteren in scheuren en broze muren. In ernstige gevallen kan het zelfs de stabiliteit van je woning aantasten.
Vochtige omgevingen vormen een ideale voedingsbodem voor schimmel en huisstofmijt, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vooral mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen kunnen hier last van krijgen.
Een woning met vochtproblemen voelt vaak kil en onaangenaam aan. Bovendien kan de muffe geur het binnenklimaat negatief beïnvloeden. Dat wil je natuurlijk liever vermijden. En vochtplekken, loslatend behang en schilferende verf zien er ook gewoon niet mooi uit.
Opstijgend vocht komt vooral voor in oudere gebouwen die geen of een defecte waterkering hebben. Een waterkering is een fysieke barrière, zoals een laag bitumen of kunststof, die in de fundering van een gebouw wordt geplaatst om te voorkomen dat grondvocht via de muren omhoog trekt.
Bij moderne gebouwen is deze waterkering verplicht, maar bij oudere woningen ontbreekt deze vaak nog, wat de weg vrijmaakt voor opstijgend vocht.
Naast een ontbrekende of beschadigde waterkering, spelen ook omgevingsfactoren een rol. Gebouwen in vochtige regio’s, zoals Berlaar, waar de bodem veel water bevat, lopen een groter risico op vochtproblemen. Dat wordt nog verergerd door slechte ventilatie of drainageproblemen, waardoor het vocht zich ophoopt en niet kan verdampen.
Elke situatie is anders, en daarom zullen onze experts altijd eerst een grondige diagnose stellen om de beste aanpak te bepalen. Dit zijn enkele van de meest gebruikte methoden.
Een van de meest efficiënte technieken om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van de muren met een vochtwerende gel. Dat gebeurt door kleine gaatjes in de aangetaste muur te boren, waarna een speciale gel wordt ingespoten. Die gel vormt een waterkerende laag die voorkomt dat vocht verder omhoog kan trekken.
Het injecteren van muren is een duurzame oplossing die bij correct gebruik jarenlang bescherming biedt. Het is ook een relatief snelle en betaalbare methode om vochtproblemen te verhelpen zonder dat er ingrijpende renovaties nodig zijn.
Opstijgend vocht komt niet alleen voor in de benedenverdieping, maar kan ook kelders treffen.
In dat geval raden we doorgaans een kelderbekuiping aan. Die behandelingsmethode houdt in dat de muren eerst gestript worden en vervolgens met meerdere lagen van een waterdicht cementmengsel bekleed worden. Zo creëren we als het ware een nieuwe kelder binnenin de oude.
In ernstige gevallen is een kelderdrainage nodig. Daarbij zullen we het binnendringende vocht continu afvoeren door een pompsysteem met noppenmembranen op de muren en de vloer aan te brengen. Dat systeem wordt netjes verstopt en de kelder is terug bruikbaar zoals voorheen.
Water Dicht Vochtbestrijding is al jarenlang een betrouwbare partner in het bestrijden van vochtproblemen in regio Berlaar en omgeving. Ons ervaren team van vochtbestrijdingsexperts staat garant voor een professionele aanpak en duurzame oplossingen.
Heb je last van opstijgend vocht of andere vochtproblemen? Neem vandaag nog contact op met Water Dicht Vochtbestrijding en laat ons je helpen om voorgoed komaf te maken met vocht in je woning!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar