Regenwater is jammer genoeg de uitzondering niet in ons land. En hoewel regen cruciaal is voor het opvullen onze regenwaterputten en de natuur, kan het ook schade veroorzaken aan onze woningen, en dan vooral aan de buitenmuren. Die schade kan variëren van vochtplekken tot structurele schade aan de woning. De impact van regenwater op de buitenmuren mag niet onderschat worden. Hieronder vertellen we je graag meer over hoe je de impact van regenwater op je woning kan verminderen.
Uw gevel laten beschermen? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Regenwater kan op verschillende manieren de buitenmuren van een woning binnendringen. De meest voorkomende oorzaken van vochtoverlast als gevolg van regenwater zijn:
Oudere woningen hebben vaak afgetakelde muren die niet goed bestand zijn tegen vochtinfiltratie. Regenwater kan gemakkelijk door scheuren, gaatjes of poreuze bakstenen dringen.
Als de dakgoten verstopt zijn of de regenpijpen beschadigd zijn, kan regenwater over de rand van het dak stromen en tegen de buitenmuren spatten. Gebeurt dat continu voor vele maanden lang, dan zal het regenwater op die plek binnendringen in de buitenmuur.
In bepaalde gevallen kan de gevelbekleding ook kapot zijn op een bepaalde plek. We denken dan bijvoorbeeld aan een scheur in de crepi of een gebarsten voeg. Die kleine gebreken vallen vaak niet op, maar kunnen wel grote gevolgen hebben.
Regenwater op de bakstenen lijkt misschien onschuldig, maar de impact van regenwater op buitenmuren mag absoluut niet onderschat worden. Hier zijn enkele redenen waarom:
Regenwater kan leiden tot lelijke vlekken, schimmelvorming en verkleuring van de buitenmuren. Dat tast niet alleen de uitstraling van de woning aan, maar kan ook de waarde van je woning verminderen.
Vochtige muren kunnen de ideale omgeving creëren voor schimmels. Die kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen en allergische reacties.
Langdurige blootstelling aan regenwater kan leiden tot structurele schade aan de woning. Dit kan resulteren in scheuren in de muren, beschadiging van de fundering en zelfs instortingsgevaar wanneer je het vocht niet aanpakt.
Vochtige muren hebben vaak een lagere isolatiewaarde, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en dus hogere energierekeningen. Een extra reden om vocht in de buitenmuren snel aan te pakken.
Het herstellen van schade veroorzaakt door regenwater kan duur zijn. Hoe langer de problemen worden genegeerd, hoe groter de vochtinfiltratie en hoe duurder de reparatie vaak wordt.
Gelukkig zijn er efficiënte manieren om vocht in buitenmuren te bestrijden en verdere schade te voorkomen.
Gevelimpregnatie is een doeltreffende methode om de buitenmuren van je huis te beschermen tegen vochtschade zonder grote renovatiewerken en zonder de look van je woning aan te passen. We herstellen eerst de kapotte bakstenen en voegen en brengen daarna een waterafstotend laagje aan op de volledige gevel. We gebruiken transparante producten, je ziet dus niets van de gevelimpregnatie.
Het resultaat is treffend. De coating zorgt ervoor dat waterdruppels als parels van de gevel afrollen in plaats van in de muur te trekken. Het resultaat is een droge en goed beschermde gevel die niet bezwijkt onder de impact van regenwater op de gevel. De voordelen van gevelimpregnatie zijn talrijk. Allereerst verlengt het de levensduur van de gevelmaterialen en er is minder kans op schimmel- en algengroei, waardoor de gevel er langer mooi blijft uitzien. Daarnaast verbetert gevelimpregnatie de isolatiewaarde van de buitenmuren, wat kan resulteren in een lager energieverbruik en dus lagere energierekeningen.
Als de gevelbekleding beschadigd is, kan Water Dicht Vochtbestrijding helpen bij het herstellen of vervangen van gevelbekleding en voegwerk. Dat beschermt de muren niet alleen tegen vochtinfiltratie, maar hult je woning ook in een nieuw jasje.
Gevelrenovatie kan op veel verschillende manieren. Eerst en vooral moeten we de gevel grondig inspecteren om de specifieke problemen te identificeren. Vervolgens kunnen we de geschikte maatregelen treffen, de beschadigde gevelmaterialen herstellen, hervoegen en uiteindelijk nieuwe gevelbekleding aanbrengen. Zo minimaliseer je de impact van regenwater op de gevel en bescherm je de structurele integriteit van je woning.
Het is essentieel om vochtproblemen snel op te sporen en ze ook snel aan te pakken. Dat geldt ook voor de gevel. Zo voorkom je schade aan de woning en doorslaand vocht in huis. Merk je dat de impact van regenwater op buitenmuren steeds groter wordt en de gevel nat blijft? Dan is het een goed idee om de vochtexperts van Water Dicht Vochtbestrijding te contacteren. We komen graag bij je langs om na te gaan of er sprake is van een vochtprobleem en hoe we het vocht kunnen bestrijden. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar