Oudere gevels kunnen te maken krijgen met vochtproblemen. Poreuze of beschadigde bakstenen nemen makkelijker vocht op en kunnen voor doorslaand vocht zorgen. Grote temperatuurverschillen, en dan in het bijzonder vorstperiodes, kunnen het risico op doorslaand vocht vergroten. We leggen je hieronder uit hoe dat komt.
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Eerst en vooral: wat is doorslaand vocht? Wanneer we het hebben over doorslaand vocht, bedoelen we regenwater dat via de gevel in je woning dringt. In ernstige gevallen kunnen er zelfs vochtplekken op de binnenmuren ontstaan.
Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds worden oude bakstenen poreus en nemen ze makkelijker water op. Wanneer regenwater in contact komt met de bakstenen, zal het water dus makkelijker binnendringen tot diep in de baksteen. De gevel blijft zo langer vochtig na een regenbui. Anderzijds kan regenwater ook binnendringen via barstjes of scheurtjes in de voegen of de bakstenen zelf. In het algemeen is doorslaand vocht een probleem voor oude gevels.
Doorslaand vocht wordt erger door grote temperatuurverschillen. Vooral vriestemperaturen vormen een gevaar voor je gevel. Wanneer het regent, nemen de bakstenen vocht op. ’s Nachts, wanneer de temperaturen onder het vriespunt kan zakken, kan dat water in de baksteen gaan bevriezen. Water dat bevriest, zet uit en zo kunnen er zich binnenin de bakstenen barstjes vormen.
Later, wanneer het regent, kan het water zich ophopen in die barstjes in de baksteen. Het gevolg is dat de beschadigde baksteen nu nog meer water zal vasthouden. Temperatuurverschillen zorgen er dus voor dat beschadigde gevels in een vicieuze cirkel terechtkomen. Vorst maakt het probleem alleen maar groter en groter.
Doorslaand vocht en een vochtige gevel klinkt misschien onschuldig, maar het kan wel degelijk grote gevolgen hebben. Doorslaand vocht kan schade toebrengen aan je gevel en aan je woning binnenin.
In het ergste geval verschijnen er vochtplekken op de binnenmuren en plafonds. Het pleisterwerk brokkelt af, behang bladdert af en er vormen zich donkere kringen op de muren. Dit kan vooral voorkomen wanneer de gevel op een bepaalde plek een grotere barst of scheur vertoont. Ook lekkages in de regengoot kunnen dat effect hebben.
Maar ook de gevel zelf ziet af van al dat vocht. Het metselwerk raakt beschadigd, de bakstenen nemen vocht op en zo verliest de gevel aan stabiliteit. Ook houten delen van kozijnen of deuren die in contact komen met vocht kunnen beginnen te rotten. Een vochtige baksteen vormt ook de ideale voedingsbodem voor groenaanslag. Micro-organismen als schimmels en algen gedijen uitstekend op die natte bakstenen.
Doorslaand vocht bestrijden we met een zogenaamde hydrofuge. Onze experts brengen dan een waterafstotende laag aan op je gevel. We gebruiken een volledig transparant en kleurloos product waardoor je gevel er na de hydrofuge nog steeds hetzelfde uitziet. De bakstenen nemen het waterafstotende product op en vocht kan zo niet langer doordringen in de bakstenen. Het vocht dat al in de gevel zit, kan wel nog steeds verdampen na de hydrofuge. Je gevel kan dus blijven ‘ademen’, maar regenwater kan niet door de barrière.
Natte gevels die sterk vervuild zijn, moeten voor het de hydrofuge altijd grondig gereinigd en nagespoeld worden. Dat is nodig omdat het waterafstotende middel anders niet goed kan binnendringen in de bakstenen. Ook eventuele scheuren of barstjes in de bakstenen of voegen moeten eerst gerepareerd worden.
We gebruiken verschillende hydrofoberende middelen, afhankelijk van jouw gevel. We zorgen ervoor dat het middel de voegen, afdichtingen en eventuele isolatie niet kunnen aantasten.
Een hydrofuge vermijdt echter niet alleen vochtproblemen, maar brengt ook nog enkele andere voordelen met zich mee. Omdat water niet langer kan doordringen in de gevel, kunnen lage temperaturen er ook niet voor zorgen dat er barsten binnenin de bakstenen ontstaan. Je verlengt daardoor de levensduur van je gevel.
Verder kan de gevel ook niet langer schadelijke stoffen opnemen die aanwezig zijn in de regen. En omdat water niet in de kleine poriën en barstjes in de baksteen kan blijven hangen, krijgt ook groenaanslag geen kans. Mossen, algen en schimmels vinden zo niet langer een geschikte voedingsbodem in je gevel.
Nog een belangrijk voordeel van een hydrofuge is dat je minder zal hoeven te stoken. Je energiefactuur zal dus verlagen. Dat komt omdat vochtige gevels veel meer warmte doorlaten dan droge gevels. Op die manier heb je de hydrofuge snel terugverdiend.
Temperatuurverschillen kunnen dus zeker doorslaand vocht bevorderen. Heb je last van doorslaand vocht en wil je de gevel laten aanpakken met een hydrofuge? De experten van Water-Dicht Vochtbestrijding helpen je met veel plezier. Onze hydrofuges zijn efficiënt, doeltreffend en verjagen doorslaand vocht voor eens en voor altijd uit je woning.
Met behulp van onze uitgebreide gratis vochtdiagnose kunnen we je niet alleen vertellen wat het exacte probleem is, maar we bieden je ook kundig advies aan en stellen de beste oplossing voor. Contacteer ons vrijblijvend.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar