Heel wat kwaaltjes kunnen onze woningen teisteren, maar vocht is ongetwijfeld een van de meest verraderlijke en ondermijnende problemen die een gebouw kan hebben. Vochtplekken lijken misschien onschuldig, maar vocht in de muren kan grote schade aanrichten aan de structuur van een gebouw en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het van essentieel belang om professionele vochtinspecties te laten uitvoeren.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Op verschillende momenten zijn professionele vochtinspecties een goed idee. Het merendeel van de vochtinspecties wordt uitgevoerd vlak voor renovatiewerken aanvatten. Zo voorkom je dat je een hele woning renoveert en dan vijf jaar later plots af te rekenen krijgt met vochtplekken die onder de radar zijn gebleven. Een professionele vochtinspectie zorgt ervoor dat je heel duidelijk weet waar in het gebouw er vochtproblemen aanwezig zijn en hoe die aangepakt kunnen worden.
In andere contexten is een professionele vochtinspectie eveneens van onschatbare waarde. Vermoed je dat je met een vochtprobleem te maken hebt in je woning, dan is het een goed idee om zo snel mogelijk in actie te schieten en een professionele vochtinspectie te laten uitvoeren. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker het vocht te verjagen is en hoe minder je voor de behandeling zal moeten neertellen. Of ben je van plan om een woning te kopen, maar vermoed je een vochtprobleem? Dan kan een professionele vochtinspectie uitsluitsel brengen.
Vocht kan zich ophopen op plaatsen waar het niet direct zichtbaar is, zoals in muren, vloeren, plafonds en achter kasten. Dat kan leiden tot schade die niet alleen cosmetisch van aard is, maar ook structureel. Door regelmatig een inspectie uit te voeren, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze zich ontwikkelen tot grotere en moeilijk behandelbare problemen.
Een vochtige omgeving vormt de ideale voedingsbodem voor schimmels. Die veroorzaken niet alleen lelijke vlekken op de muren, maar verspreiden ook een onaangename geur en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën, astma en ademhalingsproblemen. Een professionele vochtinspectie kan potentiële bronnen van vocht identificeren en aanpakken en zo de groei van schimmel voorkomen en de gezondheid van de bewoners beschermen.
Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot structurele schade aan een gebouw, zoals houtrot, afbrokkelende muren en beschadigde funderingen. Die schade kan de veiligheid van je woning in gevaar brengen. Door vochtproblemen tijdig te identificeren en aan te pakken, voorkom je grote problemen.
Ten slotte kan een professionele vochtinspectie van onschatbare waarde zijn bij het verkopen van een woning. Potentiële kopers zullen zich comfortabeler voelen bij het kopen van een huis dat vrij is van vochtproblemen en willen daar gerust extra geld voor neertellen. Een vochtinspectie laten uitvoeren vooraleer je de woning verkoopt, is dus eveneens een goed idee.
Na een grondige vochtinspectie kunnen diverse vochtgerelateerde problemen aan het licht komen, die elk hun eigen specifieke impact kunnen hebben op de integriteit en gezondheid van je huis. Hier zijn de meest voorkomende vochtproblemen in Vlaamse woningen:
Condensatie is een alomtegenwoordig probleem dat zich voordoet wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken. Die interactie resulteert in de vorming van waterdruppels op muren en plafonds, die op hun beurt schimmelgroei zullen bevorderen. Condensatie treedt doorgaans op in natte ruimtes waar veel waterdamp hangt, zoals de keuken, de badkamer of de wasruimte. Daar is het extra opletten geblazen en moet je steeds ventileren.
Lekkages zijn een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen in huizen. En dan hebben we het niet alleen over kapotte leidingen in de kelder. Ook een defecte dakbedekking of slechte kitnaden rondom ramen en deuren kunnen lekkages veroorzaken. Een bepaald deel van de muur of de gevel wordt dan blootgesteld aan bijzonder veel regenwater, met alle gevolgen van dien. Lekkages kunnen resulteren in vochtige plekken in muren, plafonds en vloeren, en kunnen ook schimmelvorming veroorzaken.
Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater door capillaire werking omhoog wordt gezogen in de muren van een gebouw. Je herkent opstijgend vocht aan de typische vochtplekken aan de onderkant van muren, beschadigd pleisterwerk en loskomend behang, tot op ongeveer anderhalve meter hoogte.
Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater door de buitenmuren van een gebouw dringt, meestal als gevolg van onvoldoende waterdichting of beschadigd metselwerk. De eventuele isolatie in spouwmuren kan eveneens schade oplopen, waardoor de isolerende eigenschappen verminderen.
Koudebruggen zijn locaties waar warme en koude oppervlakken elkaar ontmoeten, wat kan leiden tot condensatie en vochtproblemen. Koudebruggen zijn doorgaans te wijten aan gebrekkige isolatie, constructiefouten, of onjuiste bouwtechnieken.
De kelder wordt omgeven door vochtige ondergrond en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de kelder erg vatbaar is voor vochtproblemen. Daar blijft het echter vaak niet bij, vocht in kruipruimtes kan zich verspreiden naar de rest van het huis en veroorzaakt schimmelgroei, houtrot en een onaangename geur. Vochtige bakstenen verliezen bovendien hun stabiliteit en dat is natuurlijk nooit goed nieuws.
Het identificeren van vochtproblemen tijdens een inspectie is cruciaal om ze snel en effectief aan te pakken. Zo voorkom je verdere schade aan de woning en mogelijke gezondheidsproblemen voor de bewoners. Neem contact op met Water-Dicht Vochtbestrijding voor meer informatie over professionele vochtinspecties. We helpen je graag verder.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar