Langdurige regenval kan een ernstig probleem vormen voor huiseigenaren, vooral als het leidt tot vochtproblemen in de muren van je woning. Vochtige muren kunnen niet alleen esthetische problemen veroorzaken, maar ook structurele schade aan het gebouw. Hieronder zullen we dieper ingaan op de oorzaken van vochtige muren na langdurige regenval en hoe je ze effectief kan herstellen.
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben, maar merk je vochtige muren na hevige regenval, dan is er in het algemeen sprake van ofwel doorslaand vocht als opstijgend vocht.
Doorslaand vocht ontstaat wanneer water door de buitenmuren naar binnen sijpelt. Dat kan gebeuren als gevolg van barsten in de bakstenen of voegen, maar ook via lekkende dakgoten, slechte afdichting van ramen en deuren of andere structurele gebreken. Samengevat: de gevel doet zijn werk niet.
Opstijgend vocht daarentegen treedt op wanneer water vanuit de grond door de fundering van het gebouw omhoog komt en in de muren trekt. Door de capillaire werking kruipt het vocht dan langzaam aan naar boven in de muren tot het uiteindelijk zichtbaar wordt als vochtplekken. Hevige regenval kan opstijgend vocht in de hand werken.
Het is van cruciaal belang om de exacte oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen voordat je overgaat tot herstelwerkzaamheden. Opstijgend vocht en doorslaand vocht worden namelijk op heel verschillende manieren aangepakt.
Wanneer je te maken krijgt met vochtige muren na langdurige regenval, is het dus raadzaam om een professional in te schakelen voor een grondige inspectie. Een ervaren vochtbestrijdingsspecialist kan de omvang van de schade beoordelen en de juiste maatregelen aanbevelen om het probleem op te lossen.
Het aanpakken van vochtige muren vereist een grondige aanpak. Welke methoden kunnen worden toegepast, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem.
Bij doorslaand vocht is het essentieel om de gevel te herstellen en te behandelen met een hydrofuge om te voorkomen dat water opnieuw doordringt tot in de muren. Een hydrofuge is een beschermende coating die op de buitenmuren wordt aangebracht om ze waterafstotend te maken. Die coating zorgt ervoor dat water van het oppervlak afloopt in plaats van in de muur te trekken. Het laagje is helemaal transparant en dus onzichtbaar. Je gevel ziet eruit als voordien, maar laat niet langer water door. Een bijzonder efficiënte behandelingsmethode, zolang de aanwezige barsten in de bakstenen en voegen eerst hersteld worden.
Een bijkomend voordeel van een hydrofuge is dat je gevel ook immuun wordt voor groenaanslag. Mossen en algen hebben water nodig om te groeien. Indien de regendruppels niet blijven hangen in de poriën van de gevel, vinden die vervelende groene gasten dus ook geen voedingsbodem.
Voor opstijgend vocht kunnen muurinjecties worden uitgevoerd om een barrière te creëren tegen het opstijgende water. Daarbij worden speciale injectievloeistoffen in de muur geïnjecteerd, die een waterdichte barrière vormen en voorkomen dat vocht verder omhoog kan trekken. Dat kan gebeuren met een vloeistof of een gel, afhankelijk van het aangetaste bouwmateriaal.
Kelders worden omgeven door vochtige ondergrond. Na hevige regenval kan de druk van het grondwater rondom de muren zo groot worden dat er water naar binnen sijpelt. Kelders krijgen daar vroeg of laat mee te kampen. Merk je de vochtige muren op in de kelder, dan zal een hydrofuge of muurinjectie niet helpen. We moeten dan denken in de richting van een kelderbekuiping of eventueel een kelderdrainage, indien je vaak last hebt van water op de keldervloer.
Na het herstellen van vochtige muren is het van vitaal belang om maatregelen te nemen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen. De hydrofuge waarover we het eerder hadden is bijvoorbeeld ook een uitstekende preventieve maatregel om doorslaand vocht later te voorkomen.
Een andere belangrijke maatregel is het reguleren van de luchtvochtigheid in huis door middel van een mechanisch ventilatiesysteem. Een goede ventilatie zal helpen om vochtproblemen door condensatie te voorkomen. Het ventilatiesysteem zal het overtollige vocht afvoeren en de lucht in huis droog houden. Dat is zeker welgekomen in natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de wasplaats.
Als je te maken hebt met vochtige muren na hevige regenval, aarzel dan niet om contact op te nemen met Water Dicht Vochtbestrijding. Onze ervaren professionals kunnen de oorzaak van het vochtprobleem snel vaststellen en effectieve oplossingen bieden om je muren te herstellen en te beschermen tegen toekomstige schade. Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak voor een vrijblijvend bezoek.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar