Kelderdichting is zorgen dat er geen water meer in je kelder kan komen. Door kelderdichting is je kelder waterbestendig. Waarom zou je dit doen? Het voorkomt nare geurtjes en waterschade in je kelder. Vocht in de kelder zorgt dat je de ruimte niet kunt gebruiken. Een vochtvrije kelder geeft je de mogelijkheid om je kelder in te richten als extra kamer of opslagplaats, zonder dat de spullen die in de kelder staan vochtig worden en eventueel verweren.
Kelderbekuiping houd in dat je de kelder bij de muren en vloeren waterdicht maakt door gebruik van een waterafstotend middel. Dit middel wordt in meerdere lagen aangebracht waardoor zowel de wanden als de vloer waterdicht worden je de kelder als een kuip kunt beschouwen, vandaar de naam kelderbekuiping. Een andere naam voor kelderbekuiping is kelderdichting.
Door de waterafstotende laag op de muren en de vloer kan er geen water meer van buitenaf naar binnen komen en blijft de kelder netjes droog. Kelderbekuiping kan op 2 manieren, met een soepele bekuiping of met een stijve bekuiping. Bij stijve bekuiping worden alle wanden dichtgemaakt met een waterdichte pastalaag. Bij soepele bekuiping wordt aan de muren en vloer een folie geplakt waarna de keldervloer opnieuw wordt gegoten. Soepele bekuiping wordt vooral gebruikt wanneer de kelder is zeer slechte staat is.
Wanneer je een kelder laat bekuipen gebeurt dit in 2 fasen. De eerste fase zorgt voor het grondig aanpakken van de zwakke plekken in de kelder, deze kunnen dan later niet meer voor problemen zorgen. De tweede fase maakt de kelder waterdicht door het aanbrengen van de verschillende waterafstotende lagen. Per fase kun je rekenen op de volgende stappen:
De bovenlaag van bestaande muren en vloeren worden weggehaald om de plekken te vinden waar het water schade heeft aangericht. Zodra de ondergrond goed zichtbaar is kan je zien op welke plek het water door de muur komt. Deze zwakke plekken worden behandeld met een waterdichte cementmortellaag. Deze zelfde mortel komt ook op de keldervloer, waaroverheen een waterdichte vloerplaat. Zodra de sneldrogende cementmortel gedroogd is moet vastgesteld worden dat er inderdaad geen vocht meer binnen kan komen. Dan kan je beginnen aan fase twee.
In deze fase worden verschillende lagen aangebracht op de muur en vloer zodat je er zeker van kan zijn dat de kelder waterdicht blijft en er dus geen vocht meer binnen kan komen. De lagen bestaan uit een laag fixeer, anti-lek, en lagen cementmortel en pleister. Ook wordt vaak kunsthars gebruik voor extra waterafstoting. Voor extra zekerheid wordt ook een versterkende laag aangebracht in de naad tussen de wand en de vloer: de kimnaad. In deze naad komen de muur en de vloer bij elkaar en is er extra gevoeligheid voor vocht.
Het is van belang dat er secuur gewerkt wordt en dat de individuele lagen goed droog zijn voor dat de volgende laag wordt aangebracht. Het aanbrengen van deze lagen kost tijd en na het aanbrengen van iedere laag is er een droogtijd. Iedere laag kost dus veel tijd en je moet rekening houden met meerdere dagen wachten voordat het hele proces klaar is.
Op zoek naar een oplossing voor water in de kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Het resultaat van de kelderdichting is een vochtvrije ruimte die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden, natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kelder. Je kunt nu probleemloos je spullen opslaan, of de kelder als extra ruimte gebruiken. Je kunt de kelder nu zien als een kuip en kan geen water meer van buitenaf naar binnenkomen, maar ook gemorst of gelekt water kan niet meer de vloer in dringen.
Door de oorzaak van het vocht aan te pakken, zorgen wij ervoor dat uw kelder gegarandeerd geen schade meer ondervindt van vocht en vochtproblemen. Contacteer ons voor een totaal vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667