Er zijn verschillende manieren om vocht te weren uit een kelder. Als je als last hebt van vocht in je kelder is het van belang om te onderzoeken waar het vocht vandaar komt. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: vocht door grondwaterstand, poreuze wanden of vloeren, lekkende leidingen, lekkage bij de kimnaad en grindnesten. Voor al deze problemen is een oplossing te vinden. Is er momenteel nog geen probleem met vocht in de kelder, dan is preventieve vochtwering zeker aan te raden. De mogelijke manieren op vochtproblemen op te lossen in je kelder staan hieronder beschreven.
Vraag vrijblijvend een afspraak voor uw gratis vochtdiagnose →
Kelderbekuiping is het aanbrengen van meerdere lagen waterafstotend middel op de wanden en de vloer van de kelder. Hiervoor gebruik je onder andere cementmortel en kunsthars. De wanden en de vloer worden nu waterdicht waardoor van buiten geen vocht naar binnen kan komen en waardoor bij een lekkage binnenshuis het vocht makkelijk opgedweild kan worden. Deze oplossing is aan te raden bij vocht door het grondwaterpeil of poreuze muren of wanden. Kelderbekuiping zorgt voor een vochtvrije kelder.
Bij kelderdrainage wordt een speciale laag aan gebracht op de muur en vloer. De laag bestaat uit een noppenmembraan waardoor continue water afgevoerd kan worden. Dit afvoeren gebeurd via leidingen in vloer en de wand, ondersteund door een waterpomp. Over het noppenmembraan komen verstevigende lagen. Het verschil tussen kelderbekuiping en kelderdrainage is dus dat kelderbekuiping zorgt dat er helemaal geen water in de kelder kan komen. Kelderdrainage zorgt dat het water dat bij de kelder komt direct weer wordt afgevoerd. Deze oplossing is aan te raden bij vocht door het grondwaterpeil of poreuze muren of wanden. Door gebruik van kelderdrainage kan het nog steeds vochtig zijn in je kelder, maar je hebt geen last meer van stilstaand vocht.
Op zoek naar een oplossing voor water in de kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Als vocht niet weg kan uit een ruimte zal het gaan condenseren en kan het voor problemen zorgen. Het slaag terug op de wand, en zorgt voor vochtplekken, schimmels, bladderende verf en schade aan opgeslagen eigendommen. Het plaatsen van een ventilatiesysteem zorgt er voor dat er ten alle tijden frisse lucht is in de kelder. De vochtige lucht wordt afgevoerd. Deze oplossing wordt aangeraden bij condensatie van vocht in de kelder.
Als het vocht maar op een plek in de muur ontstaat is de kans groot dat er een lek zit in een van de leidingen. Als er een lekkende buis is die zich buiten de muur bevindt, is dit probleem vaak gemakkelijkere te detecteren. Er is dus water in de kelder gekomen doordat er een lekkende buis is, bijvoorbeeld van riolering of waterleiding. Onderzoek waar het water vandaan komt. Het dichten van het gat is de buis zal de problemen met vocht verhelpen.
Als de kimnaad in de kelder zwak is, krijg je vocht in de kelder. De kimnaad is de naad tussen de muur en de vloer. Een zwakke kimnaad kun je herkennen door doordat er vocht ligt in de aansluiting tussen de vloer en de wand. Door de kimnaad te versterken met een extra laag waterafstotend middel kun je het probleem van vocht uit de naad oplossen.
Zoals je ziet zijn er verschillende oplossingen voor een vochtige kelder. De belangrijkste stap in het proces is de diagnose van het probleem. Hoe is het vocht ontstaan? Pas als je de oorzaak weet kun je naar de oplossing toewerken. Zorg dat je dit met een expert doet, zodat je zeker weet dat je de juiste oplossing kiest. De tweede stap is bedenken wat je met de kelder wilt doen in de toekomst. Wordt het een extra leefruimte, opslagplaats of blijft het enkel de fundering van je huis. Ook deze tweede stap is relevant voor de juiste aanpak van vocht in je kelder.
Door de oorzaak van het vocht aan te pakken, zorgen wij ervoor dat uw kelder gegarandeerd geen schade meer ondervindt van vocht en vochtproblemen. Contacteer ons voor een totaal vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar