Een kelder is vaak de de ruimte in je woning die het meeste kans heeft op vochtproblemen. Door de ondergrondse ligging gebeurt het wel eens dat grondvocht druk uitoefent tegen de muren. Zijn je muren onvoldoende beschermd tegen vocht? Dan zou het wel eens kunnen dat het vocht binnen glipt en je ruimte beschadigt. Dit wil je natuurlijk liever vermijden. Maar kan je er zelf voor zorgen dat je kelder waterdicht is en hoe ga je dan te werk?
Er bestaan allerhande methodes om je kelder te weren tegen water. Welke methode je moet hanteren, hangt vooral af van de soort kelder in je woning en de hoogte van het grondwater op de plek waar je woning zich bevindt. Meestal is het voldoende om een speciale waterdichte coating te gebruiken. Heb je veel last van grondwater? Dan zal je eveneens moeten opteren voor een drainage systeem in de kelder.
Een product dat vaak gebruikt wordt om kelders waterdicht te maken is een mengsel van cement en kunsthars. De coating wordt hard en vormt zo een schild tegen het grondwater buiten de muren. Op die manier heeft het weinig tot geen kans om binnen te dringen. Je muren hoeven zelfs niet volledig droog te zijn om deze coating aan te brengen op de keldermuren. Meestal worden er enkele andere lagen zoals eentje met primer of een extra fixeerlaag aangebracht om de werking nog meer te versterken.
Soms komt het wel eens voor dat de eerste optie (cementering/bekuiping) door een te hoge druk van het grondwater niet mogelijk is. Dan gaat men over naar het installeren van een drainagesysteem. Er zijn hierin drie soorten die kunnen dienen: randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Welke je zou moeten kiezen voor jouw kelder hangt sterk van de plek waar het water naar binnen komt (kimnaad, wand of vloer). Via drainage zal het grondwater afgevoerd worden via kleine kanaaltjes. Hiervoor wordt er een soort speciale noppenfolie gebruikt.
De kimnaad is de plek waar de wanden en de vloer samenkomen en meestal is dit ook het zwakste punt van de kelder. Het gebeurt dus vaak dat grondwater via deze kimnaden binnenglipt. Gelukkig kan je makkelijk deze kimnaden afwerken met een speciale afdichting die het water vervolgens tegenhoudt. Je vloer zal hier wel eveneens voldoende waterdicht voor moeten zijn.
Je kelder waterdicht maken is een klus die je, indien je de nodige kennis hebt, zelf kan doen. Natuurlijk moet je dan wel goed weten welke producten je het best gebruikt voor jouw kelder en hoe deze op een correcte manier worden aangebracht. Het is bij ernstige vochtproblemen echter wel aangeraden om er een expert bij te halen. Zij hebben de juiste ervaring en expertise en kunnen jou dus erg snel en correct verder helpen. Een specialist kiest eveneens een oplossing die het snelst en het meest voordelig is qua prijs.
Wil je graag het advies van een vochtspecialist? Bij Waterdicht vochtbestrijding kan je terecht met al je vragen en bezorgdheden. Bel ons op en wij helpen je graag vrijblijvend verder! Wil je graag direct een afspraak maken met een specialist om de situatie ter plekke te komen analyseren? Maak vandaag nog een afspraak!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar