Oude woningen met beschadigde of poreuze gevels krijgen vaak te maken met doorslaand vocht. Het regenwater kan zich via barstjes en scheurtjes een weg banen naar de binnenmuren en daar voor vochtplekken zorgen.
Hoe ontstaat regendoorslag? Hoe kan je doorslaand vocht voorkomen? En wat is de behandeling voor doorslaand vocht?
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vochtproblemen hebben veel gezichten. Het bekendste vochtprobleem is opstijgend vocht, wanneer water uit de ondergrond zich een weg naar boven baant door de bakstenen van je woning. Een ander vaak voorkomend vochtprobleem is condens. In natte ruimtes, zoals een badkamer of een keuken, slaat waterdamp neer op koude muren en plafonds. Het resultaat: kleine waterdruppeltjes die lokaal voor vocht- en schimmelproblemen kunnen zorgen.
Maar ook regendoorslag komt vaak voor. Regendoorslag, ook vaak doorslaand vocht genoemd, is vocht dat via de buitengevel doordringt in je woning. Vooral oude en beschadigde gevels die barsten vertonen zijn er gevoelig voor. De bakstenen van oude gevels zijn extra poreus en vaak is er geen spouwmuur die als barrière kan dienen. Bij hevige regenval kunnen waterdruppels zich dan een weg banen naar de binnenmuren om er een vochtplek te vormen.
Doorslaand vocht is heel vaak te wijten aan een beschadigde gevel. Er ontstaan na verloop van tijd kleine barstjes en scheurtjes waarlangs water kan binnendringen. Zowel bakstenen als het voegwerk zijn gevoelig aan die barstjes. Maar er zijn ook andere oorzaken van doorslaand vocht.
Bij heel oude gevels zijn de bakstenen poreus geworden. Ze nemen snel water op en geven dat vocht door aan de binnenmuur. Er zijn dus niet altijd scheurtjes nodig om voor vochtproblemen te zorgen.
Anderzijds kan water zich ook een weg naar binnen banen via spleten langs ramen of deuren. Dat gebeurt wanneer de kozijnen niet naaddicht zijn aangesloten op de bakstenen of de silicone los is gekomen. Ook het ontbreken van lekdorpels bij ramen en deuren werkt doorslaand vocht in de hand. De zwakste plek van de gevel is echter de aansluiting op het dak. Constructiefouten in de dakoversteek kunnen voor regendoorslag vormen. Ook koudebruggen komen dan voor, wat condensproblemen met zich meebrengt. Controleer ook of de dakgoot niet lekt.
Wanneer je vochtproblemen opmerkt in je woning, is het niet altijd duidelijk waar dat vocht vandaan komt. Opstijgend vocht en doorslaand vocht zijn niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden. Het grootste verschil is dat opstijgend vocht steeds onderaan de muur begint. Plinten kunnen loskomen en er hangt een muffe geur in huis. Bij regendoorslag kan de vochtplek zich ook in het midden of bovenaan de muur bevinden. Verf en pleisterwerk bladderen af en ook behangpapier gaat bol staan.
Woon je in een oudere woning en verkeert de gevel niet meer in tiptop conditie? Dan is regendoorslag waarschijnlijk de boosdoener. Ook wanneer het vochtprobleem zich voordoet langs de ramen of de deur, heb je vrijwel zeker met doorslaand vocht te maken.
Onze experts komen graag bij je langs voor een gratis vochtdiagnose. We speuren de oorzaak van het vochtprobleem op en stellen de gepaste behandeling voor.
Ligt doorslaand vocht effectief ten grondslag aan het vocht in huis? Dan pakken we de oorzaak van het probleem aan en richten we ons dus op de buitengevel van je woning. Eerst en vooral moet de gevel gereinigd worden en eventuele barsten en scheuren moeten hersteld worden. We vervangen kapotte bakstenen en versleten voegwerk. Enkel zo kunnen we regendoorslag een halt toeroepen.
Daarna voeren we een hydrofuge uit. We impregneren de gevel met een waterafstotend middel dat dienst doet als een waterbarrière. Dat middel is volledig transparant en het uitzicht van je woning zal dus niet veranderen. De waterafstotende stof wordt opgenomen in de bakstenen en vormt een waterdichte barrière. Vocht kan niet langer binnendringen in je woning en regenwater kan niet langer voor vochtproblemen zorgen.
Tip: regendoorslaag kan je ook eenvoudigweg voorkomen door je gevel regelmatig te onderhouden en een preventieve hydrofuge uit te voeren. Je bespaart jezelf zo heel wat kopzorgen in de toekomst.
Regendoorslag, en elk ander vochtprobleem, moet altijd aangepakt worden. Die vochtplekken zijn namelijk allesbehalve onschuldig. Eerst en vooral is een vochtplek op je muur natuurlijk niet mooi. Maar na verloop van tijd zullen zich ook schimmels in je woning vestigen en dat is niet gezond. Ook salpeter kan zich vormen waardoor de aangetaste muur een witte uitslag krijgt.
Het is belangrijk om de gevel zelf ook aan te pakken. ’s Winters, bij vorstweer, zet het water in de barstjes en scheurtjes namelijk uit. Zo worden de barsten alleen maar groter en wordt het vochtprobleem jaar na jaar ernstiger. Hoe sneller je komaf maakt met het vocht in de gevel, hoe voordeliger en sneller de herstellingswerken zullen zijn.
Wanneer bakstenen volledig verzadigd zijn met vocht, worden ze week en verliezen ze hun stabiliteit. Pak je vochtproblemen niet aan, dan kan je veiligheid dus in het gedrang komen. Vochtige muren warmen ook minder snel op waardoor je meer moet stoken. Kortom, vochtproblemen ben je liever kwijt dan rijk.
Last van regendoorslag via de gevel? Water Dicht Vochtbestrijding is je graag van dienst. Onze experts komen langs voor een gratis, vrijblijvende en uitgebreide vochtdiagnose om de vochtproblemen in je woning te onderzoeken.
Onze vakmannen stellen een behandelplan op en pakken de oorzaak van het doorslaand vocht aan. We behandelen op een vakkundige manier zodat het vochtprobleem niet meer terugkeert en jij op beide oren kan slapen. Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar