De populairste behandeling tegen opstijgend vocht is een muurinjectie. Maar kan een muurinjectie ook uitgevoerd worden in een kelder? En hoeveel kost een muurinjectie in de kelder? Je komt het hieronder te weten.
Kelders zijn extra gevoelig aan vochtproblemen. Een kelder wordt omgeven door vochtige ondergrond en dat eist na verloop van tijd zijn tol. Het grondwater breekt door de waterkering en komt in contact met het bouwmateriaal van je woning. De bakstenen nemen het water uit de ondergrond op en langzaam maar zeker dringt het grondwater zich een weg naar boven, in je binnenmuren. Zo ontstaan vervelende vochtplekken die behoorlijk wat schade kunnen berokkenen.
Daarnaast worden kelders ook amper verlucht. Ze hebben doorgaans geen ramen en blijven vaak gesloten. De relatieve luchtvochtigheid ligt daarom steeds hoog in kelders. De waterdamp die in de lucht hangt, slaat er bovendien snel neer op de koude muren. Die condensvorming werkt eveneens vochtproblemen in de hand.
Er zijn verschillende manieren om vochtproblemen in een kelder aan te pakken. Welke behandeling ingezet wordt, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Bij opstijgend vocht, wanneer het grondwater de kelder binnendringt, volstaat mogelijk een muurinjectie.
Muurinjecties worden doorgaans ingezet bij opstijgend vocht in de benedenverdieping. Ook bij kelders kan een muurinjectie volstaan, maar enkel wanneer het gaat om een lokaal vochtprobleem in een vroeg stadium. Is de druk van het grondwater te hoog en sijpelt er water binnen of verspreidt de vochtplek zich snel, dan zullen grovere middelen ingezet moeten worden.
Eerst en vooral moet de kelder beschermd worden. Het product dat gebruikt wordt, kan namelijk lelijke vlekken veroorzaken. Vervolgens zullen onze experten de zone afbakenen die geïnjecteerd zal worden. We injecteren niet alleen de vochtplek zelf, maar ook de ruimte errond. Zo kan het vocht op geen enkele manier nog naar boven dringen.
We boren een gaatje om de 10 of 15 centimeter, onder een bepaalde hoek, en bijna in de volledige dikte van de muur. Die gaatjes worden opgevuld met het vochtwerende middel. Dat middel, een vloeistof of gel, wordt opgenomen door de bakstenen en hardt uit. Eenmaal alles uitgedroogd is, vormt er zich een nieuwe waterafstotende barrière.
Is de muur volledig uitgedroogd na de behandeling? Dan kan je de kelder opnieuw beschilderen als je dat wenst. Het hele droogproces neemt doorgaans meerdere maanden in beslag.
De hamvraag dan, hoeveel kost het om een vochtige kelder te injecteren? De prijs is van meerdere factoren afhankelijk. Hoe groter het vochtprobleem is, hoe meer er geïnjecteerd zal moeten worden en hoe duurder de muurinjectie is. Muurinjecties in de kelder vormen de voordeligste behandeling tegen vochtproblemen.
Doorgaans betaal je tussen de 100 en 130 euro per meter muurinjectie. Daarbij komen nog voorrijkosten.
Die kost wordt gedrukt door de Mijn VerbouwPremie. Die premie, een nieuw samenvoegsel van verschillende oude premies van Fluvius en Vlaanderen, bedraagt maximaal 50% van het gefactureerde bedrag, wanneer je tot de laagste inkomenscategorie behoort.
Om aanspraak te maken op de premie, moet je de werken wel laten uitvoeren door een professionele aannemer.
Een muurinjectie is enkel efficiënt bij kelders met een gering vochtprobleem. Is de waterdruk te hoog of heeft het opstijgend vocht zich al verspreid over een grote oppervlakte? Dan zal een kelderbekuiping nodig zijn. Onze vakmannen brengen dan verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel aan. Zo ontstaat een nieuwe kuip binnenin de bestaande kelder. We creëren als het ware nieuwe keldermuren en een nieuwe keldervloer die het vocht van buitenaf niet langer doorlaten.
Bij kelders waarin vaak plassen staan, zullen we een kelderdrainage aanraden. We brengen dan een subtiel pompsysteem aan dat het binnendringende water continu afvoert. Dat gebeurt via een speciaal noppenmembraan. Het hele systeem wordt afgedekt zodat je de kelder opnieuw kan gebruiken zoals voorheen.
Is het vochtprobleem niet aan opstijgend vocht, maar wel aan condens te wijten? Dan zal een muurinjectie niet helpen. Om condensvorming te voorkomen is het belangrijk om de kelder goed te ventileren. Dat kan met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem dat de vochtige lucht vervangt door droge buitenlucht. Zo ligt de luchtvochtigheid laag en kan de kelder uitdrogen.
Ventilatie is overigens altijd een goed idee. Niet alleen in de kelder, maar ook in natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Je voorkomt er vocht- en schimmelproblemen mee.
Last van vocht in de kelder? Dan komen de experts van Water-Dicht Vochtbestrijding graag langs om het vochtprobleem te analyseren en een efficiënte behandeling voor te stellen. In het beste geval volstaat een muurinjectie in de vochtige kelder. Mogelijk is een kelderbekuiping of een kelderdrainage aan de orde.
Wil je meer informatie of een afspraak? Contacteer ons vandaag nog!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar