Vochtplekken op de muren: wat nu? Vochtproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben en hangt dus af van de grootte, de plek en de vorm van de vochtplekken die op je muur verschijnen. Vochtplekken kunnen grote schade aanrichten aan de volledige structuur van je woning! Het is dus zeer belangrijk dat het probleem tijdig wordt gedetecteerd en opgelost.
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Hoe komt dat vocht eigenlijk op je muren? Vochtproblemen hebben veel verschillende oorzaken. De meest voorkomende hebben we voor hieronder voor je opgesomd.
Bij opstijgend vocht zullen de vochtplekken zich voornamelijk aan de onderkant van de muur aan het grondniveau vormen. Tijdens vochtige periodes kan het vochtwater enorm onder druk staat waardoor dit vocht veel druk uitoefent op de fundering. Is je fundering niet volledig tegen water bestand? dan zal het vocht erdoor sijpelen en in het ergste geval over heel uw woning verspreiden.
Oplossing? Het is bij opstijgend vocht erg aangeraden om over te gaan naar injectering. Hierbij wordt er vochtwerend middel in de binnenmuren gespoten en zal vocht dus weinig of geen kans meer krijgen om geabsorbeerd te worden. Dit werk vereist veel expertise dus raden we aan om in dit geval een specialist in te schakelen.
Beschik je over een kruipruimte in je kelder? dan is er grote kans dat de vochtproblemen voorkomen vanuit je kelder. Dit is ook vaak te wijten aan opstijgend grondwater. Kelderdichting is hierbij een zeer goede en praktische oplossing.
Via kelderdichting wordt er namelijk een extra vochtwerende laag aangebracht over de wanden en vloer waardoor vocht geen kans meer krijgt. De vochtplekken zullen na de kelderdichting vanzelf verdwijnen.
Komen de vochtplekken willekeurig voor op je muur? Dat heb je normaal gezien last van doorslaand vocht via de muren. Je gevel is niet tegen water bestand en er zal dus vocht doorsijpelen bij nat weer.
Oplossing? Is je gevel nog redelijk nieuw en volledig in tact, dan kan je zelf aan de slag met waterafstotende verf of het impregneren van de muur. Is de muur om één of andere reden écht beschadigd? Dan laat je beter een specialist er naar komen kijken.
In je woning hangen veel vochtdeeltjes, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Beschikt je woning niet over voldoende ventilatie? Dan kan het condensatievocht dat gevormd wordt niet zo makkelijk weg en nestelt het zich op koude oppervlakken zoals je muren , ramen en deuren.
Vaak voldoet regelmatig ventileren (ramen openzetten) om dit probleem snel te kunnen oplossen. Helpt dit niet voldoende? Dan schaf je beter een ventilatieroosters of een ventilatiesysteem aan.
Als het onderliggend probleem is opgelost, gaat de vochtplekken in kwestie vaak vanzelf weg. Soms is het echter noodzakelijk om de plekken of schimmels zelf te verwijderen.
Schimmel kan je zelf verwijderen met anti-schimmel middelen: laat even intrekken en veeg de schimmel erna volledig eraf.
Maak je muren eerst goed schoon vooraleer je ze opnieuw schildert. Dit doe je simpelweg met water, ontvettingsmiddel en een spons. Wacht zeker met verven totdat de muur volledig droog en schoon is, anders zal de verf niet goed hechten en zal het logischerwijs ook niet voldoende opdrogen.
Wil je liever terug behangen? Dan zal je voor de zekerheid het oude behang volledig moeten wegdoen, de muur schoonmaken en eventuele schimmel verwijderen.
Heb je een vochtprobleem thuis, maar geen idee hoe deze hier terecht is gekomen? Waterdicht vochtbestrijding komt met plezier even langs om de vochtplekken te onderzoeken en het onderliggend probleem te detecteren.
Onze experts geven je met plezier vrijblijvend advies om komaf te maken met jouw vochtproblemen. Contacteer ons nu of maak een afspraak!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar