Een kelderdichting en een kelderdrainage zijn beide uitstekende methodes om een vochtige kelder terug bruikbaar te maken. Bij een kelderdichting worden de keldermuren en keldervloeren afgedekt met een nieuw, waterafstotend mengsel. Bij een kelderdrainage draait het erom binnensijpelend water continu af te voeren. Maar hoeveel kosten een kelderdichting en een kelderdrainage?
Vraag vrijblijvend een afspraak voor uw gratis vochtdiagnose →
Een kelderdichting is een doeltreffende methode om vochtproblemen in kelders aan te pakken. Het omvat het waterdicht maken van de kelderwand en -vloer om infiltratie van grondwater te voorkomen. Meestal wordt een waterdicht cementmengsel aangebracht op de binnenkant van de kelderwanden.
Die afdichting voorkomt dat vocht binnendringt, waardoor de kelder droog en bewoonbaar wordt. Kelderdichting is ideaal voor situaties waarbij er sprake is van opstijgend vocht, scheuren in de kelderwand of andere vormen van vochtinfiltratie in een eerder vroeg stadium.
Een kelderdichting wordt ook wel een kelderbekuiping genoemd. Er wordt dan ook als het ware een kuip binnenin de bestaande kelder gemaakt. Het cementmengsel dat we gebruiken wordt in meerdere lagen aangebracht met daartussenin verschillende fixeerlagen. Zo kunnen we een waterdichte kelder garanderen die je terug kan gebruiken zoals het hoort.
Een kelderdrainage is een vochtbestrijdingsmethode die gericht is op het beheersen van grondwater rondom en onder de kelder. In tegenstelling tot een kelderdichting draait het hier niet om water buitenhouden, maar wel om het binnensijpelende water meteen af te voeren zonder dat je er last van ondervindt.
Daarvoor worden drainagebuizen geïnstalleerd die het overtollige water afvoeren naar een pompinstallatie. Dat gebeurt via noppenmembranen die op de keldervloer en/of keldermuren worden aangebracht. Een kelderdrainage is met name effectief bij kelders die gevoelig zijn voor waterophoping of bij situaties waarbij het grondwaterpeil hoog is. Het voorkomt wateroverlast en houdt de kelder droog, waardoor schimmelvorming en structurele schade worden voorkomen. Het hele pompsysteem wordt natuurlijk netjes verstopt achter een nieuwe keldervloer en keldermuren, zodat je de kelder terug kan gebruiken als voorheen.
De keuze tussen een kelderdichting en een kelderdrainage hangt af van de aard van het vochtprobleem. Een kelderdichting is geschikt voor situaties waarbij het vocht de kelder nog niet helemaal is binnengedrongen. Zijn de muren vochtig, maar staat er geen water in de kelder, dan kan een kelderdichting de geschikte behandeling zijn.
Heb je echter te kampen met een groter vochtprobleem en staat de keldervloer regelmatig onder, dan zal een dichting niet volstaan en moet een kelderdrainage soelaas bieden. In gebieden met een erg hoog grondwaterpeil is een kelderdrainage een goed idee.
De kostprijs van een kelderdichting of een kelderdrainage varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de kelder, de ernst van het vochtprobleem, de gekozen materialen en de complexiteit van de installatie. Het is dan ook moeilijk om een prijs te plakken op een kelderdrainage of een kelderdichting.
Bij een kelderdichting is vooral de omvang van de kelder een prijsbepaler, aangezien we werken met prijzen per vierkante of lopende meter. Hoe vochtiger de muren, hoe meer lagen er op de muren moeten worden aangebracht en hoe meer je dus zal betalen. Reken op een prijs vanaf ongeveer 4000 euro.
Voor een kelderdrainage is het nog moeilijker om een prijs op de installatie te plakken. Die hangt voornamelijk af van hoeveel noppenmembranen er moeten worden geplaatst en hoe complex het pompsysteem dus wordt. Er is vloerdrainage, wanddrainage en een combinatie van beide. Hoe slechter de staat van de kelder, hoe meer de installatie zal kosten. Reken op een prijs vanaf ongeveer 3000 euro.
Een vochtige kelder vormt de ideale omgeving voor de groei van schimmels en kelderzwammen, wat niet alleen een bedreiging vormt voor de structurele integriteit van het gebouw, maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Schimmels kunnen namelijk allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Bovendien zal het vocht in de muren na verloop van tijd leiden tot degradatie van materialen, zoals hout en beton, met potentieel kostbare herstellingswerken tot gevolg. Wie vochtproblemen in de kiem smoort, voorkomt dus mogelijke stabiliteitsproblemen. De keldermuren moeten daarom altijd goed verzorgd worden.
Op zoek naar een expert voor een kelderdichting of kelderdrainage in jouw omgeving? We helpen je bij Water Dicht Vochtbestrijding verder. We komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen en zo een gepast behandelingsplan te kunnen opstellen. Op die manier kunnen we ook een precieze offerte maken en dus een prijs op de kelderdrainage of kelderdichting plakken. Contacteer ons vrijblijvend.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar