Kelders en vocht, het is helaas een vaak voorkomend probleem. Zelfs langs stevige gemetste kelderwanden kan vocht uit de ondergrond in je kelder binnendringen. Na jarenlange blootstelling aan de vochtige bodem worden keldermuren brozer en nemen ze makkelijker water op. Met vocht in de kelder tot gevolg.
Maar gelukkig kan je zelfs de vochtigste kelderwanden terug waterdicht afwerken. We vertellen je hieronder hoe.
Last van vocht in de kelder? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →
Vochtproblemen in de kelder zijn alomtegenwoordig. Dat hoeft ook niet te verbazen, de kelder wordt omgeven door vochtige ondergrond. In Vlaanderen krijgen we te maken met flinke regenbuien. De ondergrond kan na die felle regen behoorlijk vochtig worden waardoor de druk van het grondwater toeneemt.
De betonnen keldervloer is (indien er geen grindnesten zijn) goed beschermd tegen dat opstijgende vocht. Maar de bakstenen keldermuren zijn dat iets minder. Door de jaren heen worden de bakstenen steeds poreuzer en nemen ze makkelijker water op. Na enige tijd zijn de bakstenen verzadigd met vocht en verschijnen er vochtplekken of zelfs plassen in de kelder.
Extra gevoelig voor vocht in de kelder is de plek waar de keldermuren en de keldervloer samenkomen. Die plek heet men de kimnaad. Er kunnen kleine barsten en scheuren ontstaan die makkelijk water doorlaten na een fikse regenbui.
Heb je het vochtprobleem in de kelder snel gespot en gaat het om een kleine, lokale vochtplek? Dan kan het volstaan om een muurinjectie te laten uitvoeren. Onze vakmannen boren dan strategische gaten in de vochtplek die we opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal dat uitgehard is, kan vocht niet langer opstijgen in de keldermuur.
Een muurinjectie volstaat enkel in bepaalde gevallen. Vaak is een kelderbekuiping nodig.
Last van vocht in huis? Vraag een gratis diagnose aan 0800/61.667
Is je kelder niet langer bestand tegen de natte bodem en verschijnen er vochtplekken op de kelderwanden? Dan is het nodig om die kelderwanden terug waterdicht te maken. De meest gangbare manier om dat te doen is door een kelderbekuiping te laten uitvoeren.
Een kelderbekuiping is bijzonder efficiënt. Onze vakmannen brengen verschillende lagen van een waterdicht mengsel aan op de gemetste kelderwanden en de keldervloer. Zo bekuipen we als het ware de hele kelder. De oude muren en vloer zijn niet langer zichtbaar en worden afgeschermd door de nieuwe bekuiping. Er kan dan niet langer water naar binnen dringen.
Belangrijk om te weten is dat het bekuipen van de gemetste kelderwanden wel enige tijd in beslag neemt. We brengen namelijk verschillende lagen waterdicht cement aan met daartussen telkens fixeerlagen. Elke laag moet helemaal uitdrogen vooraleer we de volgende kunnen aanbrengen waardoor het hele proces meerdere dagen in beslag neemt.
Heeft je kelder betere tijden gekend en staan er vaak plassen op de keldervloer? Dan is een kelderdrainage misschien aan de orde. De gemetste kelderwanden krijgen dan met zoveel vocht te maken dat een bekuiping niet langer voldoende is.
Een kelderdrainage kan die hoge grondwaterdruk wel meester. We brengen dan een ingenieus pompsysteem aan op de keldervloer en eventueel ook op de gemetste kelderwanden. Via een noppenmembraan wordt binnensijpelend water opgevangen en terug naar buiten gepompt. Het membraan wordt afgedekt met een nieuwe keldervloer en nieuwe kelderwanden. Zo kan je de kelder terug zoals voorheen gebruiken.
Vochtproblemen zijn niet min. Ze kunnen behoorlijke schade aan je woning veroorzaken. Vochtige bakstenen verliezen namelijk hun stabiliteit en dat zie je natuurlijk liever niet gebeuren. Bovendien brengt vocht vaak schimmels met zich mee, wat een ongezonde leefomgeving creëert.
Het is daarom aan te raden om altijd een beroep te doen op de expertise van een professionele vochtbestrijder. Het ene vochtprobleem is namelijk het andere niet, er zijn heel wat mogelijke oorzaken van vocht in de kelder. Slecht aangepakte vochtproblemen brengen op termijn alleen grotere kopzorgen met zich mee. Vocht bestrijden moet goed gebeuren, zodat je ook echt van het probleem verlost bent.
Zie je vocht op de gemetste kelderwanden? Dan neem je dus contact op met een vochtexpert. Bij Water-Dicht Vochtbestrijding hebben we bakken ervaring om het vocht voor eens en voor altijd uit je woning te verjagen.
Last van vocht in de kelder? De experts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag langs om het vochtprobleem te analyseren en een efficiënte behandeling voor te stellen. In het beste geval volstaat een muurinjectie in de vochtige kelder, maar meestal is een kelderbekuiping of een kelderdrainage nodig. Wil je meer informatie of een afspraak? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar