Vocht kan op zeer verschillende manieren uw woning binnentreden. Sommige problemen komen door bijvoorbeeld condensatie in huis, in dit geval worden de vochtproblemen dus door interne waterdamp veroorzaakt. Maar in veel situaties ontstaan vochtproblemen door vochtinfiltratie: regenwater of grondwater dat via zwakke plekken naar binnen kan komen.
Het is zeer raadzaam om op uw hoede te zijn voor zulke toestanden, want indien vochtinfiltratie langdurig blijft bestaan, dan kunt u met grote schadeposten geconfronteerd worden. In dit artikel leggen wij voorbeelden van waterinfiltratie in huis aan u voor en hoe u dit kunt herkennen, zodat u tijdig actie kunt ondernemen.
Regenwater kan op vele manieren uw woning binnenkomen. Bijvoorbeeld een lekkage aan uw dak, een regenpijp die lekt, een gevel die poreus is geworden, een kozijn dat niet goed aansluit en veel andere situaties waarbij een onderdeel van uw woning niet meer goed bestand is tegen regen- en sijpelwater. Dit kan heel vervelende gevolgen hebben: van vochtplekken op de muur tot schimmels, rottende (dragende) onderdelen en bacteriën. Wij lichten twee voorbeelden hieronder voor u toe.
Van doorslaand vocht spreekt men, wanneer uw gevel dusdanig poreus en/of beschadigd is, dat regenwater gemakkelijk naar binnen kan komen. U kunt doorslaand vocht gelukkig wel relatief gemakkelijk bestrijden en voorkomen, door uw gevel goed op te knappen. Als u daarna ook uw gevel impregneert, dan heeft u een goede bescherming tegen regenwater.
Last van insijpelend vocht? Bel gratis voor een vochtanalyse 0800/61.667
Lekkages kunnen vaak voor komen en helaas ook op veel plekken. In de praktijk zien wij vooral veel dakgoten die kapot zijn, regenpijpen die lekken of dakbedekkingen die allang aan vervanging toe zijn. Een dak wordt nog wel eens over het hoofd gezien bij renovaties, maar wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om uw dak goed te onderhouden. Daarmee voorkomt u ook ongewenst vocht in huis.
Naast infiltratie van regenwater, kun u ook te maken krijgen met zogeheten zijwaartse infiltratie. Dit ontstaat door een verschil in niveau van de vloer binnen- en buitenshuis. De muren komen dan in contact met het grondwater en door de druk die aanwezig is, kunnen vooral zwakke plekken helemaal vochtig worden. Ook deze vorm van infiltratie kan vele nare gevolgen hebben. Hieronder wederom wat voorbeelden, zodat u hier een duidelijk beeld van krijgt.
Kelders zijn bij uitstek gevoelig voor vochtinfiltratie, aangezien deze door grondwater maar ook leidingen worden omgeven. U kunt daardoor al snel last krijgen van vocht, indien uw kelderwanden en –vloer niet goed waterdicht zijn. U kunt dit voorkomen door zwakke plekken te injecteren met een vochtwerend middel, of uw gehele kelder onder handen te nemen met bijvoorbeeld kelderdichting.
Een laatste scenario betreft opstijgend vocht. Dit ontstaat veelal aan de basis van uw huis, namelijk op de begane grond. Wanneer vocht op die plek uw muren binnendringt, dan blijven deze oppervlakken vochtig en zal het vocht steeds verder stijgen als gevolg van verzadigde oppervlakken. Opstijgend vocht kan worden voorkomen met muurinjectie, een spouwmuur met waterkering of door uw muren te onderkappen.
Met welke vorm van vochtinfiltratie u ook te maken heeft: wij kunnen elk vochtprobleem effectief, snel en vakkundig voor u oplossen en voorkomen. Indien u dat wilt, dan komen wij bij u op locatie om uw woning te inspecteren. Daarna pakken wij elk vochtprobleem direct aan en kunt u genieten van een schone en vochtvrije woning. Bel ons gerust eens voor uitgebreide informatie en de mogelijkheden voor uw woning.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar